Heer Bommel en Het lastpak

woensdag 26 oktober 2016

Nieuwe Bommel is ode aan het unieke universum van Marten Toonder
Het lastpak verschijnt ter gelegenheid van 75 jaar Olivier B. Bommel en Tom Poes

 

Het lastpak is het eerste nieuwe lange avontuur van Heer Bommel en Tom Poes sinds 1986. In dat jaar publiceerde Marten Toonder (1912-2005) voor het laatst een avontuur van het bekendste duo uit de Nederlandse stripgeschiedenis. Schrijver Henk Hardeman (1961) en de jonge tekenares Henrieke Goorhuis (1990) brengen met het nieuwe werk een ode aan het universum dat Toonder creëerde. 

 

Het lastpak verschijnt 3 november bij uitgeverij De Bezige Bij (€ 14,99), 75 jaar nadat de strip debuteerde in dagblad De Telegraaf. De Toonder Compagnie, beheerder van het erfgoed van Marten Toonder, is verheugd dat een jonge tekenaar en schrijver zich hebben laten inspireren door de wereld van Bommel, Tom Poes en het stadje Rommeldam met kleurrijke figuren als Dickerdack de archetypische burgemeester, de hooghartige Markies de Canteclaer en de wantrouwige journalist Argus.

 

Hardeman – die jeugdboeken als Mijn vader is een dief en Spookschrijvers op zijn naam heeft staan – zoekt in Het lastpak een geheel eigen toon en vermijdt daarbij Toonders specifieke stijl te imiteren. Wel is er – zoals vaak in Toonders werk – een subtiele knipoog naar de actualiteit. De mysterieuze figuur Obbe Zwavel torst een rugzak waarmee hij de dagelijkse zorgen van Rommeldam-bewoners wegneemt. Deze lastenverlichting heeft natuurlijk een keerzijde, maar dankzij Tom Poes en Olivier B. Bommel blijft Rommeldam een ramp bespaard.

 

Expressieve dieren

Bijzonder is het tekenwerk van de jonge Henrieke Goorhuis: vooral vanwege haar vermogen om zeer expressieve dieren te tekenen. Goorhuis kende Toonder nauwelijks toen ze tien jaar geleden via nachtelijke hoorspelen op de radio gefascineerd raakte door Bommel en Tom Poes. ‘Ik kende de stemmen eerder dan de krantenstrips’, zegt ze. Met haar eerste grote stripklus maakt Henrieke een droomdebuut en weet ze de vertrouwde Bommelkarakters overtuigend nieuw leven in te blazen.

 

Marten Toonder overleed in 2005 op 93-jarige leeftijd. ‘Zijn wens was dat de wereld van Heer Bommel en Tom Poes levend zou blijven’, zegt kleindochter Milou Toonder, bestuurslid van de Stichting Het Toonder Auteursrecht. Ter illustratie van het feit dat het tweetal springlevend is, wordt dit jubileumjaar gevierd met tentoonstellingen, speciale boekuitgaven, Bommelmunten en -zegels, Tom Poes-gadgets, een kindervoorstelling en nu ook een nieuw Bommelavontuur.  

 

Toonder publiceerde decennia lang zijn werk in dagelijkse afleveringen in NRC Handelsblad en gebruikte Rommeldam daarbij als een spiegel op de wereld. Verhalen als de Bovenbazen (1963), de Andere Wereld(1979) en de Slijtmijt (1971) zijn milde satires met als onderwerp zaken als de macht van het geld, asielproblematiek en het bedreigde milieu. Het was een uitdaging voor de nieuwe auteurs Hardeman en Goorhuis om te onderzoeken hoe Rommeldam en al die geliefde bewoners op wereld van vandaag zouden reageren.

 

Het lastpak, Henk Hardeman (tekst) en Henrieke Goorhuis (tekeningen), van uitgeverij De Bezige Bij, € 14,99.

Nieuwsoverzicht
Uitgeverij Cliché

Boomstede 564
3608 BM Maarssen
Nederland

06 - 54 61 34 85
info@uitgeverijcliche.nl

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier

Veilingen

Onder de naam De Bezeten Bezitter veilen wij wekelijks verschillende items op CataWiki. Via de onderstaande link komt u op de veilingsite terecht.


Bekijk veilingen