Bommelwandeling door Amsterdam

donderdag 15 juli 2021

In 2021 is het 80 jaar geleden dat heer Bommel en Tom Poes geboren werden. Hun schepper, de tekenaar en schrijver Marten Toonder, woonde in die tijd (1941-1946) in Amsterdam. Amsterdam was dus de plek waar hij zijn eerste grote succes verwierf. Al snel vestigde hij hier zijn strip- en tekenfilmstudio’s. En dat allemaal terwijl het oorlog was. Toonder beschreef zijn ervaringen met de stad Amsterdam in bezettingstijd op boeiende wijze in het tweede deel van zijn autobiografie: Het geluid van bloemen.

Klaas Driebergen (neerlandicus en Bommeldeskundige) organiseert een wandeling langs de panden in het centrum van Amsterdam waar Toonder woonde en werkte, maar ook langs andere locaties die belangrijk voor hem waren en waar een verhaal aan vastzit. Klaas wil die verhalen graag ter plekke vertellen en voorlezen uit Toonders autobiografie en andere bronnen.

Waar was de bekende ‘Hulpstudio nr. 2’, het pand waarin in werkelijkheid de persen van illegale drukkerij D.A.V.I.D. stonden opgesteld? Waar was het Prinsengrachtziekenhuis waarnaar Marten Toonder en zijn vrouw Phiny op een donkere winteravond tijdens spertijd een barre tocht maakten terwijl zij op het punt van bevallen stond? Waar zat de redactie van De Telegraaf waarin Tom Poes voor het eerst verscheen, en waar was Toonders belangrijkste uitgeverij gevestigd: De Bezige Bij? En welke herensociëteit stond model voor de Rommeldamse Kleine Club?

Samen met reisbureau Historizon organiseert Klaas deze wandeling op de volgende data:

  • maandag 12 juli 2021 (de ‘geboortedatum’ van heer Bommel!)
  • vrijdag 6 augustus 2021 [deze wandeling is volgeboekt]
  • vrijdag 3 september 2021
  • zaterdag 2 oktober 2021

De prijs van deze dagtocht is € 89 euro. Dat is inclusief koffie/thee met iets lekkers, een luxe lunch in Hotel de l’Europe (Toonders ‘pied-à-terre’ in Nederland in de jaren dat hij in Ierland woonde) en een afsluitend hapje en drankje.

De wandeling is ongeveer 10 kilometer lopen, verspreid over de dag.

Lees er meer over de inhoud van de wandeling op de website van Historizon, waar je je ook kunt opgeven. Het aantal plaatsen is beperkt.

(N.B.: Je kunt op de pagina waar deze knop naar doorlinkt de datum van je voorkeur vermelden in het vak ‘Opmerkingen’.)

Nieuwsoverzicht
Uitgeverij Cliché

Boomstede 564
3608 BM Maarssen
Nederland

06 - 54 61 34 85
info@uitgeverijcliche.nl

Klantenservice

Heeft u vragen? Bel ons of stuur een bericht via het contactformulier.


Contactformulier

Veilingen

Onder de naam De Bezeten Bezitter veilen wij wekelijks verschillende items op CataWiki. Via de onderstaande link komt u op de veilingsite terecht.


Bekijk veilingen